Kategorier
Nyhedsbrev

God lyd giver godt arbejde

Lyd er ikke bare lyd. Smag er ikke bare smag. Noget lyder godt, og noget smager godt. Begge sanser påvirker os som mennesker og vores præstationsevne.

I forbindelse med et kompliceret hjerte-kirurgisk forsøg har jeg oplevet betydningen af god lyd i lokalet. Der var tale om en procedure som medførte en del stress og usikkerhed blandt de medvirkende. Som ”fluen på væggen” valgte jeg mit modspil ved at indføre et godt anlæg (fra Lydportalen i Lyngby) som kilde til baggrundslyd (mere signal og mindre støj). Via den gode lyd og rigtig musik faldt der tydeligt ro på stuen. Proceduren har siden forløbet uden komplikationer eller tekniske fejl. Lyden var ren, detaljeret, og ikke-trættende. Netop på en sådan baggrund tror jeg, at roen indfandt sig og de gode resultater fulgte efter.

Som videnskabsmand er jeg ikke i tvivl. Madens smag er afgørende for vores adfærd i forbindelse med aktiviteterne efter et måltid. God lyd medfører en umiddelbar ro, som kun kommer ved at prioritere god lyd. Der er mange studier der viser, at rolige og meningsfyldte omgivelser medfører godt arbejde – og at larm, støj, og anden forvirring medfører det modsatte. Man kan samle effekten under ”trivsel”, hvilket er et blevet modeord på vores arbejdspladser.

Et banebrydende råd til mig omkring at investere i god lyd gik tidligere på, at mange bruger rigtigt mange penge på f.eks. en lækker bil. Hvorefter man ofte sidder alene og i kø på Lyngby motorvejen og slet ikke anvender de mange kvaliteter (man kan selvfølgelig dagdrømme sig væk). Omvendt er god lyd prismæssigt billigere i dag end tidligere, hvor krisen kan har flyttet priserne på de bedre produkter i den rigtige retning. Endelig er udviklingen indenfor lydgen-givende elektronik blevet voldsomt meget bedre end for f.eks. blot 10 år siden.

Mit råd til andre arbejdsgivere er entydigt: Hvis man ønsker øget trivsel og bedre produktivitet på arbejdspladser, bør man overveje at lade sig rådgive og investere i god lyd via dedikerede fagfolk. God musik leveret med god lyd kan har en betydelig effekt på folks adfærd, mens larm og støj via ”den gamle transistorradio” eller for den sags skyld stærk komprimerede lydformater faktisk kan bidrage til det modsatte. En stor udfordring er at få den helt rigtige rådgivning i forhold til opgaven. Og den gives kun af folk med seriøs interesse og erfaring for musikkens værdi og betydning. Gå derfor aldrig på kompromis med rådgivningen = hvad som styrer vores penge mod et slutprodukt. I bankverden er dette en selvfølgelighed og det samme gælder også for den gode lyd.

Jens Peter Gøtze

Professor, overlæge, dr.med.


Læs mere om os
Nyheder
Sæsonvarer
Kontakt os

Du kan kontakte os på:

Telefon: 39 95 11 22

Send os en e-mail